2015. január 25., vasárnap

Duke's Restaurant

Két amerikai főiskolai jóbarát, Rob Thibaut és Sandy Saxten a 70-es évek végén úgy döntöttek, hogy a vendéglátóiparban fognak vállalkozásba. Mottójukat hat szóval fogalmazták meg: Have Fun, Make Money with Aloha (légy vidám és keress pénzt alohával). Az első vendéglőjüket Mauin nyitották, amit újabb három követett a szigeten, majd kettőt nyitottak Oahun, újabb kettőt Kauain, sőt Kaliforniában is nyílt öt étterem és létrejött a T S Restaurant hálózat. A különlegességük, hogy egytől-egyig mind igazán festői környezetben található. Waikikiben is akad egy, ami a szörflegenda és Waikiki Beachboy Duke Kahanamoku tiszteletére a Duke étterme nevet kapta.


A múlt hétvégén mi is kipróbáltuk és megállapítottuk, hogy a Duke’s kétségtelenül az egyik legjobb vendéglő Hawaiin. Az étterem egy hatalmas nyitott térből áll, amiben kisebb boxok, pálmalevél-ernyős kiülős rész és egy tipikus amerikai sportbár is helyet kapott. Az óceán mindenhonnan látható, a kinti részen ülők pedig még a Waikiki strandjai fölé emelkedő Diamond Head kráterének látványát is élvezhetik. Az aloha érzést pedig úgy próbálják átadni, hogy igyekeznek Amerika legbarátságosabb étterme lenni. Persze a kedvesség mit sem érne jó kaják nélkül, de a Duke’s étlapja kellően változatos és ínycsiklandó ételekből áll, főleg frissen fogott hawaii halak és egyéb tengeri élőlények alkotják, de természetesen nem maradhatnak ki a steakek és egyéb amerikai ételek sem, mint például a különféle burgerek. Itt azonban nem egy gyorséttermi szottyadt szenyára kell gondolni, hanem olyan hambira, amit úgy telepakolnak minden jóval, hogy sokszor átharapni is alig lehet. A bárban pedig remek koktélokat is kevernek. Mi kezdetnek a Vulkán nevű ananászos-kókuszos-epres cukorbombát próbáltuk ki, majd a Duke féle cheddar sajtos burgert választottuk főfogásnak, ami egy speciális hawaii dresszinget is kapott. Ennek az összetétele titkos, ám kétségtelenül nagyon finom. Desszertnek pedig a híres Hula Pitét is megkóstoltuk. Hát, az sem volt rossz